Twents buut festival 2016

O.O.V. D e  M u i t e r s
Uitslag Buutfestival 2016.
1 Jeroen van Tuut"n Jan uit Albergen.

2 Rinus Rust uit Haaksbergen

3 Karel van de Kate uit Haaksbergen.
Eindelijk wint Jeroen Bekke OLDENZAAL

Jeroen Bekke is eindelijk van zijn Joop Zoetemelk- complex af. Zaterdagavond kwam hij na enkele ondankbare tweede plaatsen als de onbetwiste winnaar uit de bus na een avond vol buuts tijdens het vierde Twents Buut Festival van de Oldenzaalse Optochtvereniging De Muiters. Bekke kon zijn geluk niet op en bedankte zijn publiek voor deze waardering. Het was voor hem meteen een kapstok voor nog een paar laatste vergeten grappen. De uitverkochte zaal in De Bond beloonde de volleerde droogkloot en boegbeeld van carnavalsvereniging Alberge Bökke ook nog met de TC Tubantia-publieksprijs door de applausmeter tot diep in het rood te klappen en te fluiten.
Tweede met een half wiel achterstand werd Marcel Diepenmaat uit Haaksbergen, die als Rinus Rust vooral met zijn mimiek sterk scoorde en meteen een click had met zijn publiek. De senior onder de kandidaten, Bennie Morsinkhof uit Haaksbergen, moest als Karel van de Kate toch wel enkele fietslengtes toegeven om in wielertermen te blijven wat betreft het verschil in pure 'buutkracht'.
Het was duidelijk dat de acht deelnemers, alle van buiten de Boeskoolstad, hun eigen supporters hadden meegenomen naar De Bond. Dat was vooral te horen bij iets minder gelukte grappen, waarbij telkens alleen het 'thuisvak' zich roerde om het spul op gang te houden. Hoewel er de hele avond door genoeg te lachen viel, gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het af en toe ook wel eens tot kromme tenen leidde. Waar het bij enkele buutreedners misging werd nog het meest duidelijk bij Paul Scholten uit Tubbergen, die in zijn rol als 'kamper' een goede buut abusievelijk gelijkstelt aan een avondje schuine bakken tappen aan de bar van de voetbalkantine. Het is een misvatting om te denken dat een grap leuker wordt als deze met meer volume en op het randje van ranzigheid wordt verteld. Een man als Willem Rouwhorst daarentegen, die overigens net buiten de prijzen viel, bewees in zijn rol als Willem Petas dat je het allemaal heel simpel en klein kunt houden en toch van begin tot eind heel authentiek en grappig kunt blijven. Hij deed dit door gewoon losjes over de ton te hangen en te laten horen dat teksten schrijven wel wat meer inhoudt dan wat platte grappen achter elkaar plakken en aan elkaar te verbinden met verhaallijntjes die er met de haren bijgesleept zijn.
Niets is zo persoonlijk als humor, dus iedereen in de zaal zal het anders beleefd hebben. Jeroen Bekke kreeg de hele zaal schijnbaar moeiteloos op zijn hand, omdat hij het niet overdreef met de geijkte grappen over schoonmoeders en verdwijnend libido na het huwelijk. Hij vond telkens vrolijke verhaallijntjes met een verrassend grappige clou die niemand zag aankomen. Zijn belevenissen als deelnemer aan een wedstrijd boogschieten in het Wembley-stadion waren daar een mooi voorbeeld van. Hij miste uiteraard op fatale wijze de appel op het hoofd van de jonge knaap, nadat twee heren uit Zwitserland en Engeland wel feilloos de appel hadden getroffen. Zij stelden zich trots voor met 'I am Wilhelm Tell' en 'I am Robin Hood', waarna Bekke zich voorstelde met 'I am Sorry'.
Het was aan de jury met Geert Christenhusz, Diet Gerritsen, Harry Nijhuis, Ben Siemerink en Engelbert Heideman om te beoordelen wie het dichtst bij de authentieke carnavalsbuut kwam. Het op de hak nemen van prominente personen uit de plaatselijke politiek of gemeenschap is daar een wezenlijk onderdeel van. Met kandidaten van verder weg uit Drenthe en Gelderland is dat lastig, omdat buuts vaak heel plaatselijk zijn. Daardoor was de grens tussen buut en cabaret soms heel dun. Iedereen moest duidelijk nog uit de carnavals-zomerslaap ontwaken. Dat gold ook voor het orkest van Chris van den Heuvel, dat soms vergat een sterke grap even met een klinkend 'alaafje' te belonen. Dat werd weer goedgemaakt met gezellige meezingers tussen de buuts.
'En dan zit er een jury, dat schrikt toch deelnemers af'

Jeroen Bekke